There are different types of inventory to suit the various needs and resources of each company

Vrste popisov v logistiki: klasifikacija in uporaba

13 feb. 2023

V logistiki obstajajo različne vrste popisov, ki jih je mogoče kategorizirati glede na različne spremenljivke, na primer pogostost, s katero se izvajajo, ali SKU, vključene v vsako štetje.

Kakšen je torej namen popisa? Zahvaljujoč kontroli popisa je mogoče zaznati napake in logistične težave, na primer napake pri označevanju, neravnovesja v številu SKU in napake pri komisioniranju.

Toda kakšne so različne vrste popisov in kako jih lahko razvrstimo? Katere vrste popisov bodo najbolje ustrezale vsaki potrebi in scenariju? Vse to razčlenjujemo v tem članku, kjer analiziramo različne vrste popisov glede na davčno obdobje, vrsto izdelka in funkcijo. 

Popis po davčnih obdobjih

Ti popisi se nanašajo na čas, v katerem so opravljeni glede na poslovno leto podjetja: 

  • Začetni popis: izvede se na začetku obračunskega obdobja in pred nakupom dodatnih zalog ali prodajo. 
  • Končni popis: izvede se ob koncu proračunskega leta ali ob koncu vsakega leta za določitev virov in/ali blaga, pridobljenega po izvedbi vseh poslovnih postopkov. 

Zaključni popis poslovnega leta določa začetni popis naslednjega davčnega obdobja.

Popis po pogostosti

Glede na pogostost izvajanja ločimo med 4 vrstami popisa: 

  • Letni popis: izvede se enkrat letno za potrditev rezultatov v računovodskih evidencah.
  • Periodični popis: izvaja se večkrat letno v vnaprej določenih intervalih in obsega štetje vseh shranjenih SKU.
  • Ciklično štetje (ali ciklični popis): temelji na izvajanju rednih cikličnih štetij različnih skupin SKU, razporejenih skozi vse leto. Ta vrsta popisa v nasprotju s periodičnim popisom daje prednost štetju določenih SKU pred drugimi (odvisno od njihove vrednosti, prometa, datuma poteka itd.). 
  • Stalni popis (znan tudi kot popis v realnem času): stalno posodablja, beleži vnos in izstop vsakega artikla ter odraža dejansko zalogo, ki je na voljo v realnem času. To je vrsta popisa, ki spodbuja logistiko 4.0 z digitalnim upravljanjem informacij s sistemom upravljanja skladišča (WMS) in implementacijo avtomatiziranih sistemov za skladiščenje in iskanje (AS/RS).

Vsako podjetje bo glede na svoje potrebe in vire določilo pogostost, s katero bo izvajalo popis.

Avtomatizirana skladišča ohranjajo posodobljen popis brez napak

Popis po vrsti izdelka

Popis je lahko odvisen tudi od vrste skladiščenega izdelka. Tako poznamo: 

  • Popis surovin: določa razpoložljivo zalogo surovin za izdelavo končnega izdelka. 
  • Popis tovarniškega materiala: beleži vse materiale, uporabljene v proizvodnem procesu, ki jih zaradi njihove narave ni mogoče natančno določiti (npr. matice in vijaki ali barva).
  • Popis izdelkov v procesu izdelave: vključuje polizdelke, torej tiste, ki so še v proizvodnem procesu. 
  • Popis končnih izdelkov: obračunava že končane izdelke, ki so na voljo za nakup. 
  • Popis blaga: popisuje kupljeno blago za kasnejšo prodajo, ne da bi ga spreminjal.

Kot lahko vidimo, bo vrsta izdelka pogojevala izbiro skladiščnega sistema z načinom izvajanja posamezne operacije, vključno z vrsto opravljenega popisa. 

Popis po funkcijah

Nekatere vrste zalog je mogoče kategorizirati glede na dodeljeno funkcijo. V tem smislu poznamo: 

  • Popis na poti: določa izdelke in materiale na poti v skladišče ali naročene pri dobaviteljih. V določenih okoliščinah, ko so tokovi blaga počasni, ko se izdelki premikajo na velikih razdaljah ali ko mora blago preiti različne člene v dobavni verigi, lahko popis na poti preseže skladiščene zaloge.
  • Popis varnostnih zalog (ali popis rezervnih zalog): beleži izdelke in surovine, ki jih ima podjetje pri roki, da ublaži morebitne težave v proizvodnem procesu, zamude dobaviteljev ali nepričakovano povečanje povpraševanja. Ta popis predstavlja varnostno zalogo podjetja, njegov namen pa je preprečevanje izpada zalog.
  • Sezonski popis: upošteva SKU, skladiščene za zadovoljitev prihodnjih potreb, ki so povsem predvidljive in običajno sezonske. Predvidljivost razlikuje ta popis od popisa varnostnih zalog, katerega cilj je pokrivanje nepričakovanih dogodkov.
  • Ločevalni popis: uporablja se za ločevanje zalog, potrebnih za dva proizvodna procesa z različnimi stopnjami proizvodnje. Tako vsak proces deluje samostojno in z določeno količino blaga.

Vsaka vrsta popisa izpolnjuje določeno funkcijo pri zadovoljevanju določene logistične potrebe, na primer za oskrbo proizvodnje, prejem blaga od dobaviteljev ali obvladovanje povečanega povpraševanja.

Popis varnostnih zalog zmanjšuje možnost izpada zalog

Druge vrste popisov

Obstaja več drugih vrst popisov, ki jih je treba upoštevati: 

  • Popis rednih ali cikličnih zalog: beleži SKU, potrebne za izpolnitev povpraševanja med dopolnjevanjem.
  • Popis mrtvih zalog: zajema SKU, ki jih iz nekega razloga (potek roka uporabnosti, kvarjenje, okvara itd.) ni mogoče prodati. Ta vrsta popisa vedno povzroči izgube. 
  • Razpoložljiv popis: vključuje izdelke, ki so na voljo po potrebi, bodisi za prodajo ali dobavo proizvodnje. 
  • Linearni popis: vključuje SKU, ki bodo kmalu vstopili v proizvodno linijo.
  • Karantenski popis: odraža SKU, ki morajo biti shranjeni določeno obdobje, preden jih je mogoče uporabiti. 
  • Fizični popis: je sestavljen iz ročnega štetja SKU, ki se beležijo ena za drugo.

Poleg različnih vrst razpoložljivih popisov je pomembno upoštevati naravo podjetja in poslovni model.

Katero vrsto popisa naj uporabim?

Uporaba določene vrste popisa bo odvisna od potreb vašega podjetja in virov, ki jih ima na voljo za izvedbo. 

Zato je pred odločitvijo, katero vrsto popisa uporabiti, bistveno analizirati številne vidike, kot so npr. cilj popisa, vrsta skladiščenih SKU, poslovna dejavnost in specifična dinamika poslovanja. 

V skladišču z malo SKU in zelo nizkimi tokovi gibanja bi bilo na primer verjetno dovolj, če bi izvajali precej redne periodične popise. Po drugi strani pa bi bilo v objektu s številnimi SKU in povečano dnevno dejavnostjo najbolje uvesti stalni popis, da bi preprečili napake, ki vplivajo na vsakodnevno delovanje. 

Sistem upravljanja skladišča optimizira izvajanje različnih vrst popisov

Optimizacija učinkovitosti: skupni cilj vseh vrst popisov 

Če povzamemo, obstajajo različne vrste popisov glede na namen, pogostost, vrsto izdelka itd. Kljub temu imajo vse te vrste popisov en sam končni cilj: optimizirati skladiščenje in upravljanje zalog, da se zagotovi najboljša možna storitev. Zato je glavni logistični izziv za vsako podjetje izbrati vrsto popisa, ki bo povečala učinkovitost.

Kljub številnim logističnim potrebam predstavlja avtomatizacija v tem smislu resnično logistično prednost. Ne le da poveča nadzor in natančnost, ampak tudi optimizira čas, potreben za dokončanje popisa. Uporaba sistema upravljanja skladišča, kot je Easy WMS, zagotavlja avtomatizacijo različnih vrst popisov, zaradi česar je postopek hiter in učinkovit

Stopite v stik z nami. Eden od naših strokovnih svetovalcev vam bo pokazal, kako vam lahko sistem za upravljanje skladišč WMS pomaga avtomatizirati upravljanje zalog in povečati njegovo učinkovitost za pospešitev vašega poslovanja.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: