Hayat Kimya's rack-supported warehouse is one of the largest in Europe

Inovacije v logistiki: 5 resničnih primerov

24 jan. 2023

Koncept inovativnosti v logistiki je temeljnega pomena, ko gre za doseganje dveh najpomembnejših ciljev dobavne verige: zagotoviti najboljše storitve za stranke in zmanjšati stroške poslovanja.

Logistika je eden od osrednjih stebrov vsakega podjetja, njena optimizacija pa je ključnega pomena za ohranjanje visoke konkurenčnosti. V tem iskanju nenehnih izboljšav obstaja težnja po nenehnem obnavljanju procesov, včasih s tehnologijo, drugič s pomočjo logističnih strategij, ki izpolnjujejo potrebe katerega koli podjetja.

Tudi logistika se je v zadnjih letih prilagodila gospodarskim, družbenim in tehnološkim spremembam, ki spreminjajo našo vsakdanjo rutino. Pojav industrije 4.0 je povzročil še večje izboljšave na področju logistike, s ciljem boljše distribucije, povečane učinkovitosti skladiščenja in procesov priprave naročil ter krajših dobavnih rokov.

Bogate izkušnje podjetja Mecalux pri načrtovanju in zagonu objektov vseh vrst so nam omogočile, da smo razvili inovativne rešitve za stranke s kompleksnimi potrebami, ki jih ni mogoče rešiti z običajnimi metodami. V tej objavi smo zbrali nekaj primerov inovacij v logističnih projektih, katerih del smo bili v zadnjih letih. Ogledate si jih lahko tukaj:

Hayat Kimya: eno najvišjih visokoregalnih silosnih skladišč v Evropi

 

Inovacije vključujejo prevzemanje logističnih izzivov, kot je montaža enega največjih avtomatiziranih visokoregalnih silosnih skladišč na evropski celini. To je primer objekta, ki ga je naše podjetje zgradilo za Hayat Kimya v lzmitu v Turčiji. Kompleksnost projekta je bila še toliko večja zaradi visokega potresnega tveganja, saj mesto leži na izhodišču Severnoanatolske prelomnice, potresnega območja, ki sestavlja večino Turčije.

Podjetje Hayat Kimya, vodilni proizvajalec na hitro razvijajočem se trgu potrošniškega blaga, je moralo centralizirati svoje blago, ki je bilo razporejeno po različnih skladiščih, v en sam logistični kompleks. To bi omogočilo izpolnjevanje povečane proizvodnje in znižanje stroškov prevoza blaga, da bi učinkoviteje in v najkrajšem možnem času zadovoljili naraščajoče povpraševanje.

Naše podjetje se je znašlo pred ogromnim izzivom, saj je bilo zadolženo za izgradnjo objekta s kapaciteto 160.000 palet na lokaciji z zelo visokim potresnim tveganjem. Torej, kako smo se tega lotili? S projektiranjem in postavitvijo visokoregalnega silosnega skladišča z merami, ki daleč presegajo tiste v običajnem skladišču: 120 m dolgo, 105 m široko in 46 m visoko. Zaradi tega je postalo gradbeni mejnik, saj je eno najvišjih visokoregalnih silosnih skladišč v Evropi, poleg tega, da se nahaja na potresnem območju.

Skladišča zaradi svojih posebnih lastnosti ni bilo mogoče zgraditi s standardnimi hladno oblikovanimi profili. Prav tako ni bilo mogoče postaviti standardne konstrukcije iz vroče valjanih profilov, saj je ta objekt zahteval izjemno natančno montažo. Rešitev? Kombinacija obeh možnosti gradnje. Glede na veliko potresno ogroženost območja smo uporabili več kot 11.000 ton protipotresnih armatur. Ta rešitev je sposobna absorbirati vse horizontalne dinamične sile, predvsem tiste v vzdolžni smeri, ki predstavljajo najmanj tog del regalov.

Rezultat je ogromno visokoregalno silosno skladišče z dvojnimi regali , ki so s štirimi tuneli samodejno povezani s proizvodnimi linijami. Vsak dan v objekt vstopi povprečno 6.500 palet, ob konicah pa 400 palet/uro.

Gioseppo: zmanjšanje vpliva na okolje brez izgube skladiščne zmogljivosti

Skladišče Gioseppo je bilo zgrajeno pod določeno višino, da bi zmanjšali vpliv na pokrajino

Gioseppo, podjetje, specializirano za oblikovanje in prodajo obutve v več kot 60 državah, je potrebovalo nov objekt za shranjevanje do dveh milijonov parov čevljev. Tehnična ekipa našega podjetja se je znašla pred uganko: bodoči skladiščni prostor je bil na obalnem območju s strogimi okoljskimi predpisi, velikost objekta pa ni smela preseči določene višine. Zahteve glede logističnih inovacij so bile jasne: pridobiti višino in s tem skladiščno zmogljivost, hkrati pa zmanjšati vpliv na lokalno pokrajino.

Če torej ne morete graditi v višino, morate kopati. Naše podjetje je postavilo 6 m globoko jamo, v katero je vgradilo visokoregalno silosno skladišče s sistemom AS/RS, ki je visoko 18,5, dolgo 79 m in široko 21,5 m. To je omogočilo optimizacijo višine s pridobitvijo največje možne skladiščne zmogljivosti in hkrati ublažitev vplivov na okolje, s čimer je podjetje ohranilo svoj ugled.

Cosmopak: en prehod, dve temperaturi, tri tovorne enote in tri vrste izdelkov

Cosmopak upravlja izjemno raznoliko blago s tremi tovornimi enotami in pri dveh temperaturah v enem skladiščnem hodniku

Kako lahko shranite tri vrste izdelkov pri dveh različnih temperaturah v enem skladiščnem hodniku? Podjetje Cosmopak, specializirano za prodajo kozmetike, se ponaša s proizvodnim centrom v mestu Ovar na severu Portugalske, kjer izdeluje izdelke za vso Evropo.

Pred kratkim je podjetje odprlo nove proizvodne linije, da bi zadostilo povečanemu povpraševanju. V skladu s tem je moralo posodobiti in modernizirati svoje skladišče. Težava? Nov objekt je bilo treba postaviti ob proizvodnih linijah na zelo omejenem prostoru, ki ga ni bilo mogoče razširiti, saj se nahaja ob železniških tirih.

Sprememba lokacije logističnega centra in proizvodnega obrata ni bila ekonomsko upravičena, zato je bila edina rešitev kar najbolje izkoristiti vsak centimeter razpoložljive zemlje. Poleg tega je moralo skladišče skladiščiti končne izdelke, polizdelke in surovine v paletah, velikih vrečah in IBC (vmesnih zabojnikih za razsuti tovor) pri sobni in hladilni temperaturi. To pomeni, da bi en sam prehod moral sprejeti tri vrste izdelkov v treh različnih tovornih enotah in pri dveh temperaturah (sobni in hladilni). Nič hudega.

Za izpolnjevanje logističnih zahtev podjetja Cosmopak smo se v podjetju odločili zgraditi vsestransko avtomatizirano skladišče z dolžino 148 m, ki se razteza po celotni dolžini prostorov. Izstopajoče lastnosti tega objekta so en sam skladiščni hodnik in njegova povezava s proizvodnjo prek vstopne točke na treh različnih nivojih na eni strani skladišča. S to postavitvijo in brez namestitve transportnega sistema na enem koncu objekta je dolžina skladiščnega prehoda optimizirana.

Easy WMS, sistem upravljanja skladišča podjetja Mecalux igra pomembno vlogo pri organiziranju blaga: odloča, kam bo posamezna paleta postavljena glede na to, ali gre za surovino, polizdelek ali končni izdelek ter glede na stopnjo povpraševanja in posebne značilnosti.

Espace des Marques: oddaljena namestitev WMS sredi »lock-downa«

Podjetje Espace des Marques je uvedlo sistem za upravljanje skladišča Easy WMS med krizo COVID-19

Spletna trgovina z oblačili in obutvijo Espace des Marques je nedavno odprla dva distribucijska centra v Franciji, ki sta opremljena s paletnimi in poličnimi regali na kovinskih podestih, oboje pa nadzira naš sistem za upravljanje skladišč Easy WMS. Začetek dela na teh objektih pa ni bil tako preprost, kot smo pričakovali.

Ko je bilo prvo skladišče končano in je bil sistem za upravljanje skladišča Easy WMS pripravljen za namestitev v drugega, je izbruhnila pandemija COVID-19. Soočeni s takšnim nepredvidenim scenarijem, v katerem so ukrepi »lock-downa« prepovedovali kakršno koli nebistveno dejavnost, bi bilo lažje preprosto odložiti namestitev. Vendar temu ni bilo tako.

Podjetje Espace des Marques, opogumljeno z odličnimi rezultati, pridobljenimi s sistemom za upravljanje skladišča Easy WMS v svojem prvem objektu, in s stalno rastočo spletno prodajo se je odločilo za nadaljevanje namestitve, čeprav povsem na daljavo, da bi spoštovali zdravstvene ukrepe, ki jih je sprejela vlada, in zaščitili svoje zaposlene.

Kljub vsem tem težavam je bil projekt za obe podjetji, ki sta sodelovali prek spleta, oddaljeni 700 km, izjemno uspešen. V samo dveh tednih so bili delavci podjetja Espace des Marques pripravljeni na učinkovito uporabo Sistema za upravljanje skladišča Easy WMS.

Pretok je bil med zaprtjem boljši od pričakovanega: s samo 20 zaposlenimi sta oba objekta delovala usklajeno in odpremila povprečno 1600 naročil na dan; skoraj trikrat več, kot so pošiljali prej.

Sokpol: združitev skladišča in proizvodnje, ločena z ulico

Nadvozni tunel, ki povezuje skladišče podjetja Sokpol z njegovim proizvodnim centrom na Poljskem

Sokpol je poljski proizvajalec sokov, brezalkoholnih pijač in sadnih kašic za večino Evrope in ZDA. Njegov proizvodni obrat, ki je strateško lociran na jugu Poljske, da bi poenostavil distribucijo blaga po vsej Evropi, je močno povečal obseg proizvodnje, kar je bilo preveč za skladišče končnih izdelkov.

Podjetje je kupilo zemljišče ob proizvodnem centru za izgradnjo novega avtomatiziranega objekta, edina pomanjkljivost pa je bila prometna ulica, ki leži med novim skladiščem in starim centrom. Cilj našega podjetja je bil avtomatizirati pretok blaga med obema objektoma in premagati oviro, ki ju ločuje.

Da bi to naredili, smo zgradili pokrit nadvoz 5 metrov nad tlemi, ki povezuje proizvodnjo z novim skladiščem. Znotraj nadvoza je električna enotirna železnica, krog, okreten, hiter transportni sistem, ki doseže do 100 m/min in zagotavlja stalne tokove blaga.

Bodite inovativni: ne zaostajajte

Logistika se razvija skupaj s poslovnimi zahtevami, da se odzove na zahteve strank, zmanjša stroške in izboljša dobičkonosnost.

Pri podjetju Mecalux smo dokazano predani logističnim inovacijam, izpolnjevanju potreb katere koli stranke in zagotavljanju rešitev za skladiščenje najnovejše generacije. Če menite, da je prišel čas, da spodbudite učinkovitost svoje dobavne verige, stopite v stik s podjetjem Mecalux. Ponudili vam bomo prilagojeno, vrhunsko logistično rešitev

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: