Automated storage and retrieval systems boost business efficiency

Avtomatizirano skladiščenje: vrste in značilnosti

27 jan. 2023

Avtomatizirano skladiščenje zahvaljujoč namestitvi opreme za pretovarjanje, kot so npr. regalna dvigalatransporterji in električne enotirnice, podjetjem zagotavlja avtomatizirane logistične procese.

V ozadju, v katerem logistika 4.0 zahteva hitrejše logistične postopke – poleg manjšega števila napak za zmanjšanje stroškov – so avtomatizirani sistemi za skladiščenje in iskanje (AS/RS) postali najučinkovitejša rešitev za ohranjanje konkurenčnosti.

V tem prispevku analiziramo različne vrste avtomatiziranih sistemov za skladiščenje in iskanje škatel in palet na trgu. Preučili bomo njihove prednosti in pojasnili, kako izbrati pravi sistem za vaše potrebe.

Avtomatizirani sistemi za skladiščenje in iskanje: neposreden dostop ali kompaktno skladiščenje?

V nasprotju z ročnimi rešitvami je za avtomatizirane sisteme za skladiščenje in iskanje značilna uporaba robotike pri izvajanju različnih logističnih postopkov: skladiščenju, odpremi, transportu itd.

Obstaja več vrst avtomatiziranih sistemov za skladiščenje in iskanje (za zaboje in palete), vsakega izmed njih pa lahko uvrstimo v eno od dveh kategorij, in sicer glede na to, ali ponuja neposreden dostop (enojna globina) ali zelo gosto (kompaktno) skladiščenje (dvojna globina ali več).

Avtomatizirano skladiščenje z neposrednim dostopom omogoča popoln dostop do blaga ter poenostavlja opravila skladiščenja in iskanja. Avtomatizirano kompaktno skladišče pa lahko sprejme večje število izdelkov z optimizacijo skladiščnega prostora.

Avtomatizirano skladiščenje s sistemom Pallet Shuttle

Kako torej izbrati med sistemom z neposrednim dostopom ali kompaktnim skladiščenjem? Upoštevati je treba številne dejavnike, na primer: število upravljanih SKU, količino enot vsake SKU, razpoložljiv prostor, zahtevane stopnje prometa in tokove gibanja itd.

Vrste avtomatiziranih sistemov za skladiščenje in iskanje

Glede na enoto tovora in vrsto uporabljenih regalov razlikujemo med naslednjimi avtomatiziranimi sistemi za skladiščenje in iskanje.

Za palete:

  • Avtomatsko skladiščenje palet z regalnimi dvigali. To je verjetno najpogosteje uporabljen avtomatiziran sistem za skladiščenje in iskanje palet. Izvaja se lahko s selektivnimi paletnimi regali z enojno in dvojno globino ter pretočnimi paletnimi regali. V ta namen se regalno dvigalo za palete namesti v vsak prehod, kjer vstavlja in odstranjuje palete z njihovih mest. Na trgu so na voljo različne vrste regalnih dvigal različnih velikosti in z različnimi lastnostmi.
  • Skladiščenje z avtomatiziranim sistemom Pallet Shuttle. V popolnoma avtomatizirani različici sistema Pallet Shuttle avtonomni voziček vstopa v skladiščne kanale in postavlja palete na najgloblji položaj regalov z visoko gostoto. Ta sistem poveča zmogljivost skladiščenja in tudi okretnost. Sistem Pallet Shuttle lahko postavite na regal na dva načina: z regalnimi dvigali ali transportnimi vozili. Izbira je odvisna od števila vstopnih in izstopnih premikov, števila SKU in količine palet na SKU ali serijo.

Skladišče Cistér v Alcobaçi na Portugalskem uporablja sistem Pallet Shuttle s transportnimi vozili.

Za škatle:

  • Avtomatizirano skladiščenje škatel z regalnim dvigalom miniload. Najbolj razširjen avtomatiziran sistem za skladiščenje in iskanje škatel je sestavljen iz stojal, posebej zasnovanih za skladiščenje škatel, ter regalnih dvigal miniload, ki so postavljeni v vsak prehod, kjer samodejno vstavljajo izdelke na njihova mesta ali jih odstranjujejo z njih. Sprednji del skladišča je opremljen s komisionirnimi postajami, kjer se blago po transporterju samodejno pripelje do upravljavcev po načelu izdelek osebi.
  • Avtomatizirano skladiščenje škatel s sistemom Shuttle. Ta rešitev v nasprotju z regalnim dvigalom miniload v zgornjem primeru uporablja sistem transportnih vozil. Kot pri konfiguraciji miniload tudi sistem Shuttle dopolnjuje ena ali več prevzemnih postaj, kjer upravljavci sprejemajo in upravljajo škatle.

Pomembno je omeniti, da lahko vsi ti sistemi sobivajo pod eno streho. Poleg tega lahko avtomatizirani sistemi za skladiščenje in iskanje vključujejo široko paleto avtomatiziranih elementov, na primer: transporterji, dvigala, vagone za prenos, električne enotirnice itd.

Avtomatiziran sistem za skladiščenje in iskanje škatel z regalnim dvigalom miniload

Prednosti avtomatiziranega skladiščenja

Izvedba avtomatiziranega sistema za skladiščenje in iskanje prinaša številne logistične prednosti, in sicer:

  • Večja produktivnost. Oprema za manipulacijo lahko deluje 24 ur na dan, 7 dni v tednu, kar omogoča neprekinjen in nemoten pretok blaga v skladišče in iz njega.
  • Varnost upravljavca in blaga. Avtomatizirano skladiščenje upravljavcem prihrani čas, ki ga porabijo za delovno intenzivna in neergonomska opravila. Hkrati avtomatizirano ravnanje z blagom ohranja blago v pravilnem stanju, brez udarcev in nesreč.
  • Nadzor zalog. Sistem upravljanja skladišča (WMS), odgovoren za identifikacijo in nadzor zalog v vsakem trenutku, da lahko zagotavlja zalogo v realnem času, se lahko vgradi s katerim koli avtomatiziranim sistemom za skladiščenje in iskanje. To zagotavlja zelo učinkovito upravljanje zalog in popolno sledljivost izdelkov.
  • Znižanje stroškov. Avtomatizacija upravljavcem omogoča, da svoj čas posvetijo nalogam, ki dodajajo vrednost. Prav tako se bodo znižali stroški vzdrževanja, saj se oprema za manipulacijo manj obrablja.
  • Stroškovna učinkovitost prostora. Prostor za skladiščenje je z avtomatiziranimi sistemi za skladiščenje in iskanje bolj produktiven. Ker zavzamejo minimalno količino prostora, zagotavljajo več prostora za skladiščenje in pretočnost v primerjavi s standardnimi ročnimi rešitvami.

Skratka, avtomatizirani sistemi za skladiščenje in iskanje so vaša najboljša izbira za hitro, varno in brezhibno skladiščenje, pripravo in odpošiljanje izdelkov.

Avtomatizirano skladiščenje za konkurenčnost

Avtomatizacija je nepogrešljiva za konkurenčno oskrbovalno verigo. Kako torej izbrati avtomatiziran sistem za skladiščenje in iskanje, ki se najbolje prilagaja vašim logističnim zahtevam?

Regalna dvigala in pretočni paletni regali v avtomatiziranem objektu Laboratorios Maverick

Vsak avtomatiziran sistem za skladiščenje in iskanje ponuja vrsto lastnosti in funkcij, ki so odvisne od enote tovora, števila SKU, količine vnosov in izstopov blaga itd. Pri toliko spremenljivkah je najbolje, da za nasvetpovprašate strokovnjaka. Strokovnjak bo natančno analiziral značilnosti vašega podjetja, da bi poiskal najboljšo rešitev za avtomatizacijo.

Podjetje Mecalux že več kot 50 let proizvaja sisteme za skladiščenje in avtomatizira podjetja v vseh sektorjih. Ne oklevajte in stopite v stik z nami. Pomagali vam bomo najti avtomatiziran sistem za skladiščenje in iskanje, ki najbolje ustreza vašim logističnim potrebam.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: