Automation helps businesses to boost productivity and provide more agile and efficient customer service

Avtomatizirana skladišča v 5 primerih

02 feb. 2023

Razlaga avtomatiziranih sistemov za skladiščenje in iskanje na podlagi praktičnih primerov je verjetno najboljši način za razumevanje njihovega delovanja in prispevka k optimizaciji logističnih sistemov podjetja. Avtomatizirani sistemi za skladiščenje in iskanje (AS/RS) so velikokrat idealna rešitev, kadar je v podjetju potrebna visoka raven logistične aktivnosti. Agilnejši blagovni tokovi, povečana produktivnost, varnejši procesi, izboljšan nadzor zalog in izrazito zmanjšanje napak so le nekatere od številnih prednosti avtomatizacije skladišč. 

Nazoren primer avtomatiziranega objekta je primer, kjer so transport, skladiščenje in upravljanje blaga robotizirani in digitalizirani. Z drugimi besedami, ta skladišča uporabljajo regalna dvigala za palete, sisteme miniload, transporterje in/ali druge vrste opreme za manipulacijo, kot je sistem Pallet Shuttle. Vse te rešitve upravlja programska oprema (običajno sistem upravljanja skladišča). 

Pri podjetju Mecalux imamo bogate izkušnje z gradnjo različnih vrst avtomatiziranih sistemov za skladiščenje in iskanje za podjetja po vsem svetu. Sem spadajo raznolike rešitve, kot je AS/RS z enojno globokimi in kompaktnimi paletnimi regali, sistemi miniload za škatle, zamrzovalnimi skladišči in potresno odporni objekti. V nadaljevanju je navedenih 5 najboljših avtomatiziranih sistemov za skladiščenje in iskanje skupine Mecalux:

1. primer: ena največjih regalnih zgradb v Evropi

Družba Hayat Kimya je podjetju Mecalux zaupala izgradnjo svojega obrata v Turčiji, enega največjih sistemov AS/RS za palete v Evropi. Skladišče tega vodilnega proizvajalca higienskih in čistilnih izdelkov na evrazijskem trgu je dolgo 120  m, široko 105 m in visoko 46 m . 

Ker je ta sistem AS/RS visokoregalno silos skladišče, regali sami tvorijo strukturo zgradbe. Tovrstna skladišča so bolj ekonomična in zagotavljajo večjo skladiščno zmogljivost. Ker je bil objekt zgrajen na območju z visoko seizmično aktivnostjo, je bilo poleg tega bistveno okrepiti strukturo. Zato je bilo porabljenih 10.000 ton jekla (vključno z več kot 2.000 tonami dodatne seizmične ojačitve).

S prostorom za namestitev 161.000 palet je podjetje centraliziralo svojo veliko količino naročil v enem samem, popolnoma avtomatiziranem objektu. V njem 15 regalnih dvigal premakne povprečno 6.500 dohodnih palet in 7.000 odhodnih palet, vse po navodilih sistema Easy WMS, sistema upravljanja skladišč našega podjetja. Prav tako je logistični center s pomočjo dvignjenih tunelov, opremljenih s transportnimi trakovi in dvigali, povezan s tremi proizvodnimi obrati družbe Hayat Kimya .

Tarik Demiryakan, vodja logistike pri družbi Hayat Kimya, pravi: »V to skladišče smo veliko vložili in zelo smo veseli, da se nam je naša naložba takoj povrnila. Z zaprtjem zunanjih skladišč in vzpostavitvijo centraliziranega centra, ki nam je omogočil, da smo odpravili transport med različnimi lokacijami, smo prihranili veliko denarja.«

 

2. primer: Sistem AS/RS s Pallet Shuttle za upravljanje 110.000 ton zamrznjenega ocvrtega krompirčka

Podjetje Bem Brasil, proizvajalec zamrznjenega predkuhanega ocvrtega krompirčka, je izbral sistem Pallet Shuttle našega podjetja. Pri tej vrsti avtomatiziranega sistema za skladiščenje in iskanje regalnega dvigala namesti motoriziran voziček na začetek skladiščnega kanala v regalu. Voziček samodejno vstopi v kanal in odstrani ali odloži palete.  

Skladišče Bem Brasil uporablja ta sistem za namestitev več kot 33.000 palet s surovinami, ki se uporabljajo v proizvodnih procesih, in s končnimi izdelki, pripravljenimi za odpremo. 

Tudi ta objekt je podprt z regali ter ima tri 143 m dolge prehode in 25 m visoko regalno enoto. Ker skladišči zamrznjeno hrano, je to skladišče tudi zamrzovalno skladišče, ki obratuje pri konstantni temperaturi -30 ºC. João Emílio Rocheto, predsednik podjetja Bem Brasil, pojasnjuje, da je sistem Pallet Shuttle idealen za zmanjšanje porabe energije, potrebne za ustvarjanje hladnega zraka: "Njegovo robotizirano delovanje nam je pomagalo znižati stroške uporabljene električne energije, izboljšati delovne pogoje za zaposlene ter povečati učinkovitost ravnanja in ohranitev našega blaga."

Avtomatizirano skladišče Bem Brasil, podprto z regali, s sistemom Pallet Shuttle, ki ga oskrbujejo regalna dvigala

3. primer: sistem AS/RS za škatle, ki poveča produktivnost za 25 %

Francoski proizvajalec orodja SAM Outillage je v celoti prenovil svoj obrat v Saint-Etiennu in preoblikoval svoje preobremenjeno, zastarelo skladišče v center, ki izkorišča vsak centimeter, s čimer je pomnožil svoj pretok. V zgoraj navedenih primerih je sistem AS/RS premikal blago na paletah. Ta primer pa vključuje avtomatiziran sistem za skladiščenje in iskanje majhnih delov, zloženih v škatlah. 

Ta sistem miniload je sestavljen iz 3 prehodov, dolgih 40 m, ter dvojno globokih regalov. Škatle pobirajo in postavljajo na stojala regalna dvigala miniload (podobni tistim, ki se uporabljajo za palete, vendar manjši). Ta konfiguracija podjetju Sam Outillage omogoča namestitev do 20.000 škatel, zato je odlična rešitev za kompaktno skladiščenje zalog. To dokazuje dejstvo, da podjetje zdaj shranjuje 80 % svojih SKU v AS/RS za škatle. Poleg tega je podjetje z agilnostjo, ki jo prinaša avtomatizacija , doseglo 25-odstotno povečanje produktivnosti v vseh svojih postopkih in lahko dostavi svoja naročila v samo 24 urah. 

Novi avtomatizirani sistem za skladiščenje in iskanje zabojev v podjetju SAM Outillage upravlja sistem za upravljanje skladišč WMS, WMS našega podjetja, ki obravnava različna delovna področja: prevzem blaga, personalizacijo izdelkov, kompletiranje, pripravo naročil in odpremo.

Operativna produktivnost podjetja SAM Outillage se je s sistemom AS/RS za škatle povečala za 25 %

4. primer: kombinacija sistema Pallet Shuttle/transportnih vozil, ki obravnavajo 4000 naročil na dan

V sodelovanju s skupino Mecalux je logistični operater Luís Simões zgradil avtomatizirano skladišče, opremljeno s sistemom Pallet Shuttle s transportnimi vozili, ki jih upravlja sistem za upravljanje skladišč WMS. V nasprotju s sistemom Pallet Shuttle z regalnim dvigalom, opisanim v zgornjem primeru podjetja Bem Brasil, ta različica s transportnimi vozili zagotavlja večjo okretnost in hitrost tokov blaga. Zakaj? Namesto enega samega regalnega dvigala, ki skrbi za vse nivoje skladiščenja, je na vsakem nivoju nameščeno transportno vozilo, ki pomnoži število ciklov na uro. 

V primeru podjetja Luís Simões sta bila na vsako raven skladišča nameščeni dve transportni vozili, da se podvoji pretočnost in zagotovi neprekinjeno delovanje, medtem ko se izvaja preventivno vzdrževanje. Ta objekt služi kot vmesno skladišče, ki organizira, razvršča in programira več kot 4000 dnevnih naročil za vse vrste podjetij, predvsem v sektorjih hrane, pijače, parfumov, kozmetike in maloprodaje. 

Ker je to sistem visoke gostote, je bila razpoložljiva površina optimizirana. V tem smislu vodja logistike in inovacij Rui Simões ugotavlja: »Jasno je, da se je naša operativna učinkovitost znatno izboljšala. Za skladiščenje toliko palet, kot jih imamo, bi potrebovali 9.000 m² prostora. Toda z avtomatiziranim skladiščem zasedamo le 6.500 m².«

 

5. primer: avtomatizirano skladišče za podjetje z medicinsko opremo za obvladovanje nenadnega porasta dejavnosti sredi COVID-19

Podjetje Multinational Intersurgical, ki oblikuje, proizvaja in distribuira medicinske pripomočke za nego dihal, je zaradi pandemije koronavirusa beležil 50-odstotno rast svojih skladiščnih tokov. Na koncu je lahko bolnišnicam v Litvi v rekordnem času razdelil milijon respiratorjev. Kako je to lahko storilo tako hitro in brez napak? Zahvaljujoč avtomatizaciji, ki jo zagotavljajo skladiščni sistemi skupine Mecalux, je bilo opremljeno s prilagodljivim logističnim sistemom in 24-urnim delovanjem. 

Nedavno je podjetje Intersurgical v Litvi kot rezultat svoje strategije centralizacije logistike odprlo enega največjih objektov v baltskih državah. Avtomatizirano skladišče z zmogljivostjo 50.400 palet obsega osem prehodov v dolžini 121 m s 30 m visokimi dvojno globokimi regali. Ta konfiguracija visoke gostote pomeni, da lahko regali sprejmejo dve paleti na istem skladiščnem nivoju, eno za drugo. Za dostop do dlje postavljene palete imajo regalna dvigala vgrajene teleskopske vilice.

Avtomatizacija je bila tudi odločilna za izpolnjevanje ene bistvenih zahtev farmacevtske logistike in upravljanja izdelkov za zdravstveno nego: asepso (odsotnost kontaminacije). Avtomatizirani logistični sistemi upravljavcem onemogočajo ročno ravnanje z blagom. Poleg tega sledljivost izdelka, ki jo ponuja sistem za upravljanje skladišč WMS, omogoča spremljanje blaga v realnem času – od trenutka, ko prispe iz proizvodnje, do odpreme – kar je osnovno pri izdelkih za operacijske sobe in bolnišnice.

Avtomatizirano skladišče podjetja Intersurgical v Litvi je sestavljeno iz osmih, 121 metrov dolgih hodnikov z dvojno globokimi regali na obeh straneh

Avtomatizacija, ključ do učinkovite logistike

Uvajanje tehnologije in robotike v logistične procese je postalo nuja, ko gre za upravljanje logističnih sistemov podjetij z velikim obsegom dejavnosti. 

Če menite, da bi vašemu podjetju lahko koristila avtomatizacija – ne glede na izdelek, ki ga uporabljate, ali sektor, v katerem delujete – stopite v stik z nami. Imamo več kot 50 let izkušenj na področju svetovanja podjetjem pri iskanju avtomatiziranih sistemov za skladiščenje in iskanje, ki najbolje ustrezajo njihovim logističnim potrebam.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: