Poka-yoke is a work method aimed at eliminating errors in production and  logistics processes

Metoda Poka-yoke, razložena na 5 primerih

17 jan. 2023

Poka-yoke je tehnika nenehnega izboljševanja z dvema temeljnima ciljema: preprečevanje nenamernih napak v proizvodnih in logističnih procesih in popravljanje neučinkovitosti, če se pojavi.

Dandanes je večkanalna logistika prisilila podjetja, da pripravijo in dostavijo zelo veliko število dnevnih naročil v najkrajšem možnem času. Glede na to ozadje si vodje logistike prizadevajo odpraviti morebitne napake, ki bi lahko povzročile zamude in izgubo zaupanja strank.

Kako pa metoda poka-yoke pomaga odpraviti napake pri komisioniranju? V tem članku vam bomo natančno razložili, kaj je metoda poka-yoke, in vam na petih primerih pokazali, kako jo lahko uporabite.

Kaj je metoda poka-yoke?

Ustvarjen v tovarni Toyota na Japonskem leta 1960, izraz Poka-yoke pomeni »preprečevanje napak« ali »preprečevanje nenamernih napak«. To je tehnika nenehnega izboljševanja, katere cilj je preprečiti napake v katerem koli proizvodnem ali logističnem procesu.

Poka-yoke vključuje strategije, ki izpopolnjujejo in optimizirajo postopke v skladišču ali proizvodnem obratu, kot je npr. metodakaizen 5S.

Lahko se nanaša tudi na izdelke, ki so posebej zasnovani za predvidevanje človeških napak, kot so na primer kabli USB, ki se uporabljajo za prenos podatkov in polnjenje naprav. Slednje je mogoče vstaviti samo na en način, sicer ne služijo svojemu namenu.

Inženir Shigeo Shingo je to filozofijo dela razvil z namenom odpravljanja neučinkovitosti v proizvodnih procesih, njeno izvajanje pa je doživelo popoln uspeh. To je storil z uporabo praks, ki so poenostavile delo upravljavcev in zmanjšale motnje, da bi se lahko osredotočili na svoje naloge.

Kabli USB so Poka-yoke, ker jih je za pravilno delovanje mogoče vstaviti le na en način

Kako lahko uporabljate metodo Poka-yoke?

Ključno vprašanje je: kako uporabiti metodo Poka-yoke, na primer v proizvodnem obratu ali skladišču? Najprej morate identificirati in preučiti vsakega od procesov. Ta analiza mora upoštevati način, na katerega se izvaja vsak postopek, s posebnim poudarkom na napakah, ki bi lahko bile storjene.

Nato se morate odločiti za ustrezen pristop Poka-yoke, kar pomeni, da morate najti rešitev, ki zmanjša ali prepreči vse možne napake. Seveda moramo domnevati, da so nekatere napake neizogibne; za te primere je treba oblikovati sistem zaznavanja in odzivanja, da se zmanjša njihov vpliv.

In nazadnje, postopke morate spremljati, da preverite, ali sta mehanizem Poka-yoke in njegovo izvajanje delovala.

Priprava naročil je eden najkompleksnejših skladiščnih postopkov, pri katerem lahko ima metoda poka-joke najbolj ugoden vpliv

Vrste Poka-yoke

Poka-yoke lahko razdelimo na štiri vrste:

  • Zaporedje. To temelji na ohranjanju vrstnega reda ali zaporedja procesa. Če korakov ne upoštevate, opravila ni mogoče dokončati, zaradi česar ni mogoče nadaljevati z naslednjim postopkom.
  • Informacije. Jasne, enostavne in neposredne informacije delavcem pomagajo pri opravljanju različnih nalog brez napak.
  • Združeno. To vključuje pripravo kompletov z vsemi materiali in deli, potrebnimi za izvedbo postopka. Tako zaposleni ne izgubljajo časa z iskanjem materialov, ki jih potrebujejo za delo; jih že imajo pri roki.
  • Fizično. To se nanaša na spremembe v uporabnosti določenih naprav, da bi preprečili napake. Na primer, pralni stroji in mikrovalovne pečice ki jih uporabljamo doma, ne morejo začeti delovati, dokler se vrata pravilno ne zaprejo ali dokler se ne upošteva določeno zaporedje (dokler ni nastavljena temperatura, minute, program itd.).

Vse te prakse služijo odpravi napak pri ponavljajočih se dejavnostih ali postopkih, pri katerih bi se upravljavci lahko zmotili nehote ali zaradi pomanjkanja znanja. Tako se lahko delavci osredotočijo na svoje naloge, namesto da izgubljajo čas s pregledi ali odpravljanjem neučinkovitosti.

Pet primerov metode Poka-yoke, osredotočenih na logistiko

Pri zasnovi metode Poka-yoke ne obstajajo fiksna pravila. Prakse ali postopki, ki se izvajajo za izkoreninjenje napak, bodo odvisni od iznajdljivosti ljudi, vključenih v vsak proces.

Spodnji primeri prikazujejo prakse Poka-yoke, ki se najpogosteje uporabljajo v skladiščih. V logističnem sektorju je Poka-yoke del »vitke« logistike, metode dela, ki je namenjena krepitvi logističnih procesov, ki dodajajo vrednost, da bi znižali stroške.

1. primer: Zaporedna metoda Poka-yoke z WMS

Sistemi za upravljanje skladišč (WMS), kot je Easy WMS podjetja Mecalux, so programi, ki lahko optimizirajo delovanje in usmerjajo delavce, da svoje naloge opravijo čim hitreje in učinkoviteje.

Sistem WMS lahko deluje kot sekvenčni Poka-yoke, saj upravljavci preko radiofrekvenčnih terminalov sledijo zaporednim navodilom WM. Ta sistem jim po korakih pokaže, kaj morajo storiti in upravljavci morajo potrditi, da so zaključili vsako opravilo, preden prejmejo nadaljnje ukaze.

 

2. primer: Informacijski Poka-yoke s kazalniki pick-to-light

Komisioniranjeje eno izmed skladiščnih opravil z največjim tveganjem napak. Fizična utrujenost upravljavca skupaj s podobnostjo izdelkov in regalov lahko povzroči napake (naročila z manjkajočimi izdelki, naročila z napačnimi izdelki ali napačno količino itd.).

Ena od rešitev za preprečevanje napak pri komisioniranju so sistemi pick-to-light. Ta tehnologija, ki sodi v okvir informacijske metode Poka-yoke, upravljavcem na zelo jasen način pove, katere izdelke morajo izbrati in v kakšni količini. Njihova naloga je, da delo upravljavcev poteka brez napak.

Naprave pick-to-light so orodja Poka-yoke, ki upravljavcem skladišča pokažejo, kateri izdelek naj izberejo in v kakšni količini

3. primer: Združena metoda Poka-yoke v postopkih zlaganja

Zlaganje se izvaja v mnogih objektih. Ta postopek je sestavljen iz zbiranja posameznih delov, iz katerih je sestavljen izdelek, da se ustvari paket, ki ga bodo nato uporabili drugi upravljavci za sestavljanje končnega izdelka.

To sodi v kategorijo združene metode Poka-yoke, ker imajo delavci na svojih montažnih mestih vse materiale, ki jih potrebujejo za izdelavo izdelka; ni jim treba iskati različnih sestavnih delov po celotnem objektu.

Vnaprejšnja priprava kompletov zagotavlja agilnost in natančnost. Delavci začnejo pripravljati izdelek šele, ko imajo vse sestavine.

Komplet je Poka-yoke, ker so upravljavci opremljeni z vsemi materiali, ki jih potrebujejo za izdelavo izdelka

4. primer: Fizična metoda Poka-yoke z varnostnimi ograjami

Najpogostejša vrsta fizične metode Poka-yoke v skladišču je industrijska žična zaščitna ograja. Njena glavna naloga ni zgolj preprečevanje napak, temveč preprečevanje nesreč.

Območja, kjer delavci upravljajo opremo za pretovarjanje, kot so regalna dvigala, so zaprta, da se omeji dostop nepooblaščenemu osebju. V trenutku, ko oseba vstopi v ta ograjeni prostor in dostopa do delovnega območja regalnega dvigala – bodisi nehote ali zaradi opravljanja nalog – se stroj ustavi.

Izklopni sistemi samodejne opreme za manipulacijo so vrsta Poka-yoke

5. primer: Fizična metoda Poka-yoke z uporabo komisionirnih vozičkov

Druga pogosta fizična metoda Poka-yoke v skladiščih so komisionirni vozički. Običajno imajo posebne dimenzije glede na velikost izdelkov in naročila.

Poleg tega, če se v objektu izvaja valovno komisioniranje, so ti vozički razdeljeni na toliko lokacij, kolikor je naročil v valu. Tako vsaka površina ustreza naročilu, kar preprečuje napake.

Velikosti komisionirnih vozičkov neposredno ustrezajo naročilom in izdelkom, ki jih sestavljajo

Odpravite napake, da izboljšate kakovost

Poka-yoke je uporaba tehnik, ki zmanjšujejo napake, zlasti pri ponavljajočih se dejavnostih. V tem članku smo videli, kako predstavlja del našega vsakdana, s predmeti in napravami, ki jih uporabljamo za opravljanje vsakodnevnih dejavnosti, pa tudi v skladiščih in proizvodnih obratih.

Cilj Poka-yoke je dvig kakovosti procesov in posledično storitev ter končnega izdelka. To bo prineslo tudi večje zadovoljstvo strank.

Pri podjetju Mecalux imamo bogate izkušnje z razvojem sistemov za skladiščenje, ki vam bodo pomagali racionalizirati delovanje in povečati pretok v vašem objektu. Stopite v stik z nami — skupaj bomo oblikovali učinkovito skladišče, ki bo izključilo vse možnosti napak.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: