Smart warehouses are an evolution of automated installations

Pametna skladišča: od avtomatizacije do masovnih podatkov

13 jan. 2023

Pametna skladišča so logistični centri, ki z najnovejšo tehnologijo povečujejo učinkovitost v procesih, kot so prevzem blaga, priprava naročil in skladiščenje izdelkov.

Ker naj bi skupni obseg trga do leta 2025 dosegel 27 milijard dolarjev, so ti objekti po mnenju svetovalnega podjetja Logistics IQ postali cilj podjetij, ki želijo optimizirati svoje procese.

V tej objavi se bomo poglobili v pametna skladišča, prednosti uvedbe logističnega centra s temi značilnostmi in tehnologijo, ki jo vključujejo.

Kaj je pametno skladišče?

Pametna skladišča so evolucija avtomatiziranih objektov; to so stavbe, v katerih večino logističnih procesov izvajajo roboti ali avtomatska manipulacijska oprema. Te elemente upravlja programska oprema, ki jo dopolnjujejo napredne tehnologije, kot so strojno učenje, umetna inteligenca, masovni podatki, razširjena resničnost in povezana tipala IIoT.

Pametna skladišča so opremljena s sistemi upravljanja skladišč, ki usklajujejo vse procese, ki potekajo znotraj objekta

Tovrstni logistični centri, ki spadajo pod okrilje industrije 4.0 in pametnih tovarn, uporabljajo najsodobnejše tehnologije za odpravo ponavljajočih se nalog, kar upravljavcem omogoča, da se osredotočijo na postopke, ki dodajo vrednost izdelku.

Poleg zamenjave standardne opreme za manipulacijo, kot so viličarji s protiutežjo (čelni viličar), regalnimi dvigali ali celo droni in roboti, pametna skladišča delujejo pod nadzorom sistema upravljanja skladišča (WMS). Ta sistem vodi upravljavce in opremo za manipulacijo v procesih, kot je npr. potrdilo o prejemu blaga in komisioniranje (med mnogimi drugimi) za optimizacijo skladiščnih virov.

Te vrste objektov vključujejo štiri ključne tehnologije:

  • Avtomatizacija skladišča.
  • WMS in druge aplikacije, kot so ERP, WCS in MES.
  • Sistemi radiofrekvenčne identifikacije (RFID).
  • Revolucionarne tehnologije: blockchain, masovni podatki, AIoT (umetna inteligenca stvari) itd.  

Prednosti (in slabosti) pametnega skladišča

Prehod s tradicionalnega objekta na pametno skladišče logističnim sistemom podjetja prinaša velike prednosti. Če jih naštejemo le nekaj:

  • Optimizacija virov v skladišču.
  • Povečana produktivnost (povečanje števila ciklov izbire in skladiščenja blaga).
  • Zaloga v realnem času.
  • Učinkovita priprava naročila (optimizirane poti komisioniranja).
  • Enostavnejši logistični procesi.
  • Izboljšana varnostza zaposlene, skladiščne sisteme in izdelke.
  • Razširitev skladiščne zmogljivosti.
  • KPI dobavne verige, posodobljeni v realnem času.
  • Popoln nadzor nad stanjem blaga.
  • Natančnejše napovedovanje povpraševanja.
  • Avtomatizirana in celovita sledljivost izdelkov.

Uporaba najnovejših tehnologij v logističnem centru pa ima tudi svoje slabosti:

  • Visoki začetni stroški zaradi stroškov avtomatiziranih sistemov za skladiščenje in uvedbe WMS. Ni presenetljivo, da se naložba v takšen projekt povrne v 4 do 7 letih (odvisno od države in sektorja), medtem ko donosnost naložbe v WMS ne sme preseči 18 mesecev.
  • Stroški usposabljanja upravljavcev, ki se morajo naučiti delati s samodejno manipulacijsko opremo.

Navsezadnje podjetja avtomatizirane rešitve vključujejo postopoma, da svoje logistične centre spremenijo v pametna skladišča. Kljub vloženemu začetnemu trudu nadzor zalog v realnem času in jamstvo za največjo produktivnost omogočata, da ti objekti zmanjšajo logistične stroške podjetij.

Avtomatizacija objekta

Zaščitni znak pametnega skladišča je zamenjava ročnega dela z robotiziranim. V objekt je mogoče vključiti več avtomatiziranih rešitev: od regalnih dvigal, ki pospešijo zbiranje blaga in postopke zlaganja, do kobotov (kolaborativnih robotov), ki pospešijo postopek komisioniranja. Oglejmo si najpogostejše:

  • Avtomatizirani skladiščni sistemi: ta kategorija vključuje elemente, ki poenostavijo zlaganje in zbiranje tovornih enot na regalih in z njih. Nekatere priljubljene možnosti vključujejo regalna dvigala za palete, Pallet Shuttle, sisteme miniload (AS/RS za zaboje) in AGV (žično ali lasersko vodeni).
  • Avtomatizirani transportni sistemi: pospešijo prenose izdelkov iz enega v drugo območje objekta. Na primer transporterji za zaboje ali palete, električne enotirnice, droni in avtonomni roboti.
  • Priprava naročila : avtomatizirani sistemi pospešijo komisioniranje. Ta kategorija vključuje rešitve, kot so pick-to-light in glasovno komisioniranje, robotske roke in visoko zmogljive komisionirne postaje.

Programska oprema za pametna skladišča

Uporaba logistične programske opreme je bistvenega pomena za zagotavljanje popolnega nadzora nad vašimi skladiščnimi zalogami in predvsem sledljivosti izdelkov na njihovem potovanju po celotnem objektu – logistični atribut, po katerem povprašuje vse več podjetij. Posledično obstaja širok izbor aplikacij, ki skladno sistemom ERP podjetja povečujejo učinkovitost vseh postopkov. Naslednje so najbolj priljubljene:

  • Sistem upravljanja skladišča (WMS): predstavlja možgane objekta, saj je zadolžen za usklajevanje vseh procesov, ki tam potekajo, od prejema blaga do izstopnih naročil. Sistem za upravljanje skladišča Easy WMS, WMS podjetja Mecalux, vključuje do 80 naprednih funkcij, od upravljanja prevoznih poti do navzkrižnega pretovarjanja in valovnega komisioniranja.
  • Skladiščni nadzorni sistem (WCS): ta aplikacija usklajuje naloge več samodejnih naprav za manipulacijo z naročili WMS. Je torej osnovni del pametnih skladišč, saj zagotavlja pravilno delovanje celotnega objekta. 
  • Proizvodni izvedbeni sistem (MES): ta informacijski sistem v pametnih skladiščih s proizvodnimi linijami olajšuje načrtovanje proizvodnih dejavnosti, dodeljevanje nalog vsakemu upravljavcu ter nadzor kakovosti surovin in končnih izdelkov.

 

Radiofrekvenčni identifikacijski sistemi (RFID)

V pametnih skladiščih so oznake RFID vse pogostejše. Primer so sistemi za kodiranje izdelkov v primerjavi s tradicionalnimi črtnimi kodami. Za kaj se uporablja?

Sistem RFID za izmenjavo informacij uporablja radijske valove, kar omogoča prepoznavanje lokacije vseh zalog, ne da bi morali brati posamezne etikete.

Vsekakor pa to ni predpogoj za pametna skladišča, saj lahko popolnoma dobro delujejo s črtnimi kodami; tako pravzaprav večina še vedno deluje.

Napredne tehnologije: IIoT, masovni podatki in blockchain

Temeljne značilnosti avtomatiziranih skladišč so inovativnost ter iskanje in uvajanje novih tehnologij v logistične sisteme podjetja. Čeprav je res, da se nenehno pojavljajo nova znanja, ki vplivajo tako na industrijo kot na prebivalstvo kot celoto, so to trendi, ki bodo najverjetneje spremenili skladišča:

  • AIoT: kombinacija umetne inteligence in interneta stvari, ki predstavlja zmožnost predmetov, da med seboj komunicirajo brez človeškega posredovanja. Ta tehnologija bo podpirala uporabo objektov, ki delujejo brez upravljavcev, na primer temna skladišča.
  • Masovni podatki: tehnike nenehnih izboljšav so ključne za zagotavljanje konkurenčnosti podjetja. Zbiranje in analiza postopkov je ključnega pomena za razumevanje, katere izmed njih je mogoče izboljšati. Aplikacije, kot je npr. programska oprema za analizo dobavne verige, vodjem logistike pomagajo povečati vrednost njihovega poslovanja, saj zbirajo in organizirajo informacije o vsem, kar se dogaja v skladišču. 

Pametna skladišča: optimizacija in produktivnost v novi logistični dobi

Pametna skladišča so zasnovana tako, da naredijo logistične sisteme podjetij učinkovitejše, kar omogoča znižanje stroškov in povečanje vhodnih in izhodnih ciklov izdelkov.

Zato vse več podjetij uvaja avtomatizirane sisteme za skladiščenje in digitalizira svoje procese — le tako je mogoče zagotoviti produktivnost in nadzor nad sledljivostjo izdelkov.

Pri podjetju Mecalux imamo več kot 50 let izkušenj na področju ponujanja prilagojenih rešitev za potrebe vsake naše stranke. Ne oklevajte in stopite v stik z nami. Strokovni svetovalec vam bo z veseljem svetoval pri vašem logističnem projektu.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: